Sportsboat Trofesi 2019 Başladı


2017 yılından bu yana büyük bir keyif ile takip etmekte olduğum, filo’nun haylaz çocukları “Sportsboat”ların 2019 trofesi geçtiğimiz pazar günü (7 Nisan) başladı.

Türkiye Yelken Federasyonu (“TYF”) ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (“TÜSF”)/ Yelken Birimi’nin katkıları ile, Sportsboat Türkiye Komitesi tarafından Kalamış Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde düzenlenen Sportsboat Trofesi’nin ilk ayak yarışlarına “rüzgarsızlık” damgasını vurdu dersem yanlış olmaz!…

Rüzgar durumunu tahmin eden site ve uygulamalardan hafta boyu takip ettiğim hava ve rüzgar durumu raporları maalesef yanılmadı, 7 Nisan sabahı bir gün öncesinin aksine oldukça zayıf ve güney-batı yönleri arasında dolaşan, 2-4 Knots gibi bir şiddette esen, bulutlu bir güne uyandık.

Ara ara güneş yüzünü gösterse ve ara ara hava tahminleri acaba yanılacak mı dedirten ufak tazelemeler gelse de, maalesef rüzgar bunun ötesinde esmedi.


Yaklaşık 36 teknenin start hattına çıktığı, 2017 ve 2018 yıllarına
kıyasla “rekor” denebilecek bir sayıda ekibin katıldığı ve 3 adet
şamandıra yarışının planlandığı ilk ayak yarışların ilk uyarısının
13:25’te verilmesi kararlaştırılmıştı. 8 teknelik filo ile parkura
destek veren Deniz Harp Okulu (“DHO”) J80 tipi ağırlıklı tekneleri ve
her bakımdan yarışmaya hazır ekipleri ile göz kamaştırdı. Parkurda
geçtiğimiz sezonda gördüğümüz takımların yanı sıra, yeni takımlar ve
sponsorlar görmek de beni ayrıca çok mutlu etti. 


DHO’nun J80 filosunun yanı sıra, Farr25, Delphia, J70, Laser, Melges markalrının “Sportsboat” skalasına uygun boyutta model teknelerinde veteran yelkenciler ile birlikte üniversitelerin yelken takımları da yer aldı. 

2019 Sportsboat Trofesi, katılan teknelerin son üç dönemdir IRC yerine ORC kurallarına göre ölçüm/tartımlarının yapıldığı ve parkur mücadelesinde ekip performanslarının ise 2019 itibarı ile Performans Eğrisi Sistemi (“PCS”) (Perfomance Curve System) ‘ne göre ölçüleceği Türkiye’deki ilk etkinlik olma özelliği de taşıyor.

SF’ün Üniversiteler Arası Sportsboat Trofesi’ne de puan verecek olan bu yarışlar, Türkiye Şampiyonası da dahil olmak üzere toplamda 9 ayaktan oluşacak ve sadece Kadıköy / Kalamış Koyu içinde değil, Cadebostan-Adalar Parkuru ve Pendik açıkları olmak üzere değişik lokasyonlarda kıyıya yakın oluşturulacak şamandıra parkurlarında yelkenseverler tarafından rahatlıkla izlenebilecek.


Hakem Komitesi tarafından ara ara yapılan rüzgar ölüçümleri sonucunda yarışın bir süre tehir edilmesine karar verildi ve yaklaşık 15:00-15:30’a kadar ekiplerden bazıları karada bazıları da denizde rüzgar bekledi. 

Saatlerimiz akşam üzerine yaklaşırken hafif tazeleyen rüzgardan yararlanmak isteyen Hakem Komitesi, çaldığı düdük ile tekneleri parkura davet ederek start hazırlıklarına başladı. Teknelerin rüzgarın yönüne göre orsa-pupa seyirleri yapabilecekleri şamandıra parkuru Fenerbahçe/Kalamış Koyu içinde son ölçümlere göre ayarlandı ve önce 5 dk., ardından 4 ve 1 dk uyarıları ardından start düdüğü çaldı. Kalamış Yelken Kulübü’nün terasında yarışı izleyen tüm seyirciler ve ekipleri heyecanlandıran rüzgar maalesef yeniden kesildi ve birkaç ekip dışında diğer tekneler start hattını kesemeden, Hakem Komitesi çaldığı düdük ile yarışı “abandone” etti. Bu yarışın ileride bir tarihte tekrarlanıp tekrarlanmayacağına Sportsboat Komitesi karar verecek. 

Yarışın abandone edilmesi ardından yelkenlerini toplayarak karaya gelen ekipleri, Kalamış Yelken Kulübü’nün geniş bahçesinde, sporcularımızdan birinin desteği ile The Marmara Oteli’nin mutfağından gelen ikramlar bekliyordu. 

21 Nisan Pazar günü, Pendik Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşecek 2.ayak yarışlarında buluşmak dileğiyle!..

Sevgi ve saygılar

Copyright © All rights reserved.
Using Format